Juncker tryckte på för att bland annat Sverige ska införa Euron som valuta

Juncker tryckte på för att bland annat Sverige ska införa Euron som valuta.

 
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: AP

I Strasbourg ökade trycket på Sverige att inrätta Euron som valuta och att ingå i EU:s bankunion.

Bakgrunden är det årliga tal som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll inför Europaparlamentet.

– Om vi vill ha euron som förenar istället för att splittra vår kontinent, så måste Euron måste bli den enda gemensamma valutan för hela EU, säger Jean-Claude Juncker och detsamma gäller EU:s bankunion.

Sverige säger hittills nej till både euron och en bankunion men dagens utspel anses ändå här i Strasbourg öka trycket på de länder som inte är med, att ingå.

Socialdemokraten Marita Ulvskog avfärdar hans utspel:

– Man kan ju inte tvinga länder att delta i samarbeten, där man valt bort något från menyn. Jag tror att de tänker fel och jag tror inte att det kommer bli så, säger hon.

Jean-Claude Juncker lanserade också förslaget på en ny internetsäkerhetsbyrå mot cyberhot.

Juncker anser också att EU måste öppna för lagliga vägar för flyktingar och migranter in i EU, allt för att få bukt med den olagliga människosmugglingen.

Förutom att också kritisera Turkiet genom att säga att journalister hör hemma på redaktioner – inte i fängelser så påtalade Juncker att alla medlemsländer måste följa EU:s lagar, med hänvisning till Ungern, Polen och Tjeckien som vägrar följa beslut om exempelvis fördelning av flyktingar inom EU.

Liberalen Cecilia Wikström tyckte att han kunde varit tuffare i talet men moderaten Gunnar Hökmark tyckte att det var bra.

– När det gäller alla de här länderna måste man vara fast och tydligt om vad den gemensamma lagstiftningen kräver, säger han.

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*